Zaailingen
Al meerdere jaren hebben enkele leden (wijlen Richard Krancher, André Dumont, Johan van Lamoen en Sjaak vd Hoogen) zich bezig gehouden met het kweken van zaailingen. Het woord zegt het al zaailingen zijn dahlia's verkregen door zaaien van verkregen zaad. Dit zaad zit in iedere bloem waarvan de stampers (zitten in iedere bloemblad) bevrucht zijn door stuifmeel van de eigen bloem, of van een andere bloem door de bijtjes of door de wind. Een bloem waar je zaad in wilt hebben moet je dus niet snijden maar wachten tot de bloem helemaal verwelkt is en de bloemknop opdroogt. Als er geen zaad in zit verrot de knop. Je kunt zelf ook de leiding nemen en bepalen welke bloem de andere bevrucht. Je zoekt dan stuifmeel van een bloem die je bevalt en wrijft daarmee over de bloemblaadjes waar de stampers zitten van de andere bloem. Je kunt ook de bloem op de andere zetten en dan beschermen met een builtje erover. En nu maar weer wachten tot de knop zich vormt en verdroogd. De beste tijd om dit allemaal te doen is de maand september tot begin oktober.
Bewaar de knoppen waar het zaad in zit en haal het zaad in het voorjaar tevoorschijn. Zaai het uit in een bakje en als zo groot genoeg zijn pot je ze op. Zet ze na 15 mei buiten in de grond op afstanden van ca 20 cm. Dat is ongewoon dicht maar de bedoeling is dat als je planten ziet opgroeien met een slechte kwaliteit bloem erin, er uit trekt waardoor er voor de goede overblijvers meer ruimte komt. Totdat je de eerste bloem ziet moet je niet dieven. Pas als je een mooi ziet die je laat staan ga je dieven om te kijken of alle scheuten nog van de zelfde kwaliteit zijn.
Als je tot de herfst tevreden blijft rooi je de knol en ga je daarmee in het voorjaar enkel stekken trekken.
Nu komt het belangrijkste HET SELEKTEREN.
Kort gezegd komt het er op neer dat je van de stekken die je in het voorjaar van de knol hebt getrokken buiten het hele jaar door goed blijft bekijken. Verschillen tov de ideale bloem als vorm, kleur, en houdbaarheid moeten worden beoordeeld en in de herfst moet je de knol bewaren die de beste eigenschappen heeft. Dit geldt overigens niet alleen voor knollen van zaailingen maar voor iedere knol die je bewaart om in de lente weer daarmee te stekken.
Zaailingen die we in 2015 op de tuin hebben zijn: Krancher-Keanu-Elan-Suzanne-Nicolle-Anouk-Diesel-Daphne-Nora-Isabel-Anke en nog enkel die alleen nog maar een nummer hebben. Zij moeten zich volgend jaar bewijzen