• Home
  • Geschiedenis
  • De eerste 40 jaar

De eerste 40 jaar

De geschiedenis van onze dahliavereniging Prinses Irene

Op 9 sept 1938 werd onze vereniging opgericht. Bij het vaststellen van de eerste statuten werdt de naam Dahlia vereniging Prinses Irene  officieel vastgesteld. Het eerste bestuur bestond uit voorzitter: W. Abrahams, secretaris: van Helvoirt, en penningmeester: van Thiel. De eerste tuin lag aan de Slachthuislaan (ter hoogte van AH in de stad langs de Singel 40-45). Ter gelegenheid van het 10 jarig jubileum is onderstaande foto van alle leden gemaakt. Voor zover bij ons bekend zijn de namen onder de foto weergegeven. Mocht iemand aanvullingen of correcties hebben, dan horen wij dat graag.

 

1947 met namen

Om bestemmingsplan technische redenen zijn we verhuisd naar de Heschepad op een mooi stuk grond voor de melkfabriek . Het voordeel hiervan was dat het spoelwater van de melktuiten over onze tuin kon worden geleid zodat sproeien in droge perioden niet nodig was. 

locatie melkfabriek   waterafvoer

Van oorsprong waren we een zuivere bloemenvereniging met voornamelijk dahlia’s. In 1952 werd het eerste bloemenfeest in het Stadspark georganiseerd. Het hoogte punt in die jaren was het feest in 1954, waar 18.000 bezoekers werden geteld. Tijdens deze feesten werd er ook amusement geboden door de destijds bekende artiesten zoals: de Bietenbouwers, de Ramblers met Marcel Tielemans, Ria Valk en Rita Corrita. Verder presentaties van balletgroepen van Liesbeth van Berkel en harmoniekorpsen uit oa Amsterdam. 

paard 1958

De tenstoonstellingen blonken uit door: vijvers, bruggetjes en grote, met dahlia's opgestoken dieren en andere figuren. Vermeld mag nog wel worden dat prachtige paard, op bijna werkelijke grootte, in 1958 werd gemaakt door ons huidige lid Jo Dekkers tesamen met oa. Piet vd Steen en Jo Willemse

De laatste show in het stadspark was die tgv ons 50 jarig bestaan in 1988.   

giraf kl 

Toen de vereniging ook hier weer moest vertrekken ten behoeven van de stadsuitbreiding (Raadhuislaan met gemeentehuis) hebben we nog even een tuin gehad in de Spaanderstraat om uiteindelijk in 1965 te belanden aan de Kortfoortstraat  gelegen langs het spoor ter hoogte van het zwembad, onze huidige lokatie. Vanaf die tijd zijn we langzaam veranderd in een normale tuinvereniging met een duidelijk verplichting om naast de groente ook dahlia’s te zetten en natuurlijk te onderhouden. Gelukkig hebben we nog een 5 tal echte dahlialiefhebbers en de leden van de bloemschikgroep die de kar kunnen trekken. We kunnen op deze lokatie gelukkig beschikken over een zeer praktische grote tuinderskas. Deze kas konden we in 1982 kopen van de fraters uit de Begijnenstraat voor het symbolische bedrag van 1 gulden. De kas werd daar door onze eigen leden ontmanteld  en op de tuin (huidige lokatie) weer in elkaar gezet.

kas paters  keuken kas   kas tuin

    De kas bij de fraters                                     keukentje                                                 kas nu in onze tuin
  

In de kas kunnen we onze dahliaknollen stekken en andere groenten voorkweken tot dat het weer het toelaat om ze buiten te zetten. Verder is het de ontmoetingsplek voor leden, informatie wordt hier neergehangen en ook een lekker bakje koffie kan hier natuurlijk altijd worden genuttigd.

 

Hieronder zie je een aantal van de creaties die in jaren 50 van de vorige eeuw door de vereniging zijn gemaakt. 

Klik op een foto om te vergroten en te bladeren..

 

 

Afdrukken